De vigtigste overvejelser ved køb af nye fælge

Der er flere ting at overveje, når du skal ud og investere i nye fælge til din bil. Hvor store skal de være? Skal det være fælge i aluminium eller stål? Hvor skal du købe fælgene? Og hvad må de koste?

Generelt skal fælgene være godkendt af for eksempel TÜV eller af en anden europæisk godkendelsesinstans. En godkendelse er din garanti for, at fælgene passer til bilen, og at fælgene er testet i styrke og holdbarhed. For at blive godkendt skal fælgene nemlig kunne klare belastninger, der svarer til kørsel på cirka 300.000 kilometer.

Derudover bør du altid vælge en seriøs forhandler – og en forhandler, som du stoler på.

Stålfælge eller alufælge?

Helt generelt vælger de fleste stålfælge til deres vinterdæk og alufælge til deres sommerdæk. Det skyldes, at stålfælgene bedre kan holde til de saltede veje om vinteren, end alufælgene kan. Valget mellem stålfælge og alufælge bliver herefter næsten udelukkende afgjort på baggrund af udseende. Alufælge løfter bilens udseende mere, end en sort stålfælg gør. Derfor vælger langt de fleste alufælge om sommeren, hvor vejene ikke på samme måde kan skade fælgene. De fleste synes, at alufælge er lidt lækrere på bilen, og derudover er der flere tilpasningsmuligheder, end der er med stålfælge.

Derudover kræver alufælge mindre rengøring med fælgrens end stålfælge.

Hvad siger lovgivningen?

Hvis du gerne vil have større eller mindre fælge på bilen, er det helt afgørende, at fælgens diameter ikke overstiger det originale med mere end 5%. Ellers er det ulovligt.

Vil du gerne øge sporvidden, er dét lovligt op til i alt 20mm, uden at du skal fremlægge dokumentation. Du må altså øge sporvidden på hver side af bilen med maksimalt 10mm. Hvis du gerne vil øge sporvidden med mere end i alt 20mm, skal du indhente en TÜV godkendelse, for at forøgelsen er lovlig.

Er der penge at spare?

Fælge kan være ret dyre, og du bør altid sammenligne priser på fælge, før du tager en endelig beslutning. Du kan også overveje at købe fælgene brugt, da der kan være rigtig mange penge at spare. Her bør du dog altid se fælgene i virkeligheden og gennemgå dem grundigt for ridser og skader. Vær også sikker på, at du køber fælge med fælge mål, der passer til størrelsen af dine dæk.

Køb i øvrigt altid fælge med 2 års garanti, så du er sikret, hvis der skulle ske noget i de første par år af fælgenes levetid.