Hvad kan en metaldetektor

Man ser flere og flere danskere, der gør en sport ud af at gå med metaldetektorer i Danmark. En metaldetektor kan bruges til at finde alle former for metaller i alle ikke-metalliske materialer såsom jord, træ, ler osv. Disse maskiner bruges til at finde danefæ i jordhøje, på stranden, på marker og i skove. Der findes dog en lang række regler, der skal følges hvis man ønsker at købe og bruge en metaldetektor.

At gå med disse maskiner bliver betegnet som en sport, dog er der ingen tabere i ’spillet’. Når man går med sin detektor vil man få en masse motion, frisk luft og D-vitamin som er med til at styrke ens sundhed. Derudover siger mange brugere af maskinerne, at det er selve spændingen ved at høre bippet, der er gevinsten ved en jagt.

Der findes mange typer metal i de danske jorde, derfor kan man finde alt fra ølkapsler til gamle bronzefigurer og sølvmønter. Finder man noget fra fordums tid er det vigtigt, at man behandler dette med omhu og indleverer det til museer. I nogle tilfælde kan man få en findeløn for et særligt sjældent eller kostbart fund, ellers nøjes man med spændingen.

Kend reglerne for, hvor og hvornår du må bruge din metaldetektor

Der findes forskellige forbund rundt om i landet, i disse kan man finde andre, der elsker at gå lange ture med deres metaldetektor tændt for at finde skatte. Dog skal man kende reglerne for, hvor og hvornår man må bruge sin metaldetektor, da man ikke bare må gå en tur i skoven og lede.

Når man bevæger sig udenfor sin egen grund skal man altid have en tilladelse til at jagte metalskatte af landejeren. Går man i skoven, skal man derfor indhente tilladelse fra skovfoged, kommune eller godsejer – dette kommer naturligvis an på, hvem der ejer grunden.

Tilmelder man sig en gruppe eller forening, kan man sammen med andre nyde godt af fælles tilladelser til at gå på jagt efter de mange skjulte skatte. Ofte vil man i foreningerne lave såkaldte gitterzoner som man søger tilladelse til på skift.

Læs også denne test om metaldetektorer på bedste5.dk

Det skal du gøre når din metaldetektor bipper over en skjult skat

Det anbefales, at man altid har et arsenal af lynlåsposer med sig når man tager på tur med sin metaldetektor. Dette skyldes at man skal præservere sine fund forsvarligt, da disse kan have stor betydning for Danmarkshistorien.

Derudover kan man gøre miljøet en tjeneste, hvis man også har en affaldspose med til de ting, der ikke har værdi. Dette kunne være gamle konservesdåser eller kapsler, der ofte også giver udslag med et bip. Ved at samle affaldet op og tage det med hjem, eller smide det i nærmeste affaldsspand, kan man spare andre for ulejligheden ved at metaldetektoren bipper med falsk alarm.

Finder du en skjult skat, et såkaldt danefæ, må du endelig ikke forsøge dig med at rengøre det selv. Er genstanden ikke videre skrøbelig kan du nænsomt forsøge at børste jord af – brug dog aldrig redskaber eller tandbørster.