Gadgets til den ordblinde

At være ordblind kan være et stort handicap, særligt hvis man godt kan lide at læse, og eventuelt tage en uddannelse, hvor der typisk er mange bøger og meget skriveri.

Ordblindhed er ikke en ny ting, og før i tiden var det væsentligt sværere at være ordblind end det er i dag. For bare 20 år siden havde personer med ordblindhed ikke megen hjælp at hente, og man var stort set overladt til sig selv. Det gjorde, at mange med ordblindhed valgte at droppe skolen tidligt og i stedet komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet.

I dag er virkeligheden heldigvis en anden, og mange ordblinde kan finde hjælp i teknologien, som hele tiden udvikler sig til alles fordel.

OrCam MyReader kan læse alting op for dig

Et af de bedste eksempler på et stort teknologisk fremskridt er OrCam MyReader. OrCam MyReader er et lille kamera, som du sætter fast på dit brillestel, hvorefter du kan få læst al tekst op som du kigger på. Kameraet er skabt til at genkende teksten den ser, og kan derfor være et af de bedste værktøjer en ordblind kan bruge.

Teknologien i OrCam MyReader er så god, at den kan læse alt fra bøger til menukort, vejskilte og SMS’er op. Kameraet ser godt uanset om det er tæt på eller langt væk, og du behøver ikke længere at finde din telefon frem med apps eller lignende, men kan nøjes med at kigge på teksten.

Teksten bliver læst op direkte ind i dit højre øre gennem en lille højtaler, som man ikke lægger mærke til. Kameraet er altså diskret, selvom man kan se det på brillestellet, så vil andre ikke kunne høre at du får læst teksten op, som du kigger på.

Find masser af hjælp på telefonen og computeren

Hvis en investering i OrCam MyReader ikke er noget der er plads til i budgettet, så er der heldigvis masser af hjælp at finde direkte indbygget i den teknologi du bruger til dagligt.

På langt de fleste telefoner er det muligt at lave speak-to-text, hvor man snakker til sin telefon og får den til at skrive det man siger i en SMS. På den måde er man fri for at forsøge sig på egen hånd, og med en mangelfuld ordbog der sjældent vil det samme som en selv. Led efter et ikon med en mikrofon på, hvis du ønsker at bruge dette.

Et andet godt redskab er muligheden for at få læst SMS’er eller hele hjemmesider op. Så slipper man for at bruge energi på at forsøge at forstå hvad der står, og man er sikker på at man forstår SMS’en eller siden korrekt. Her skal du lede efter et ikon med et par hovedtelefoner på.