Det er godt at være i god form. En del af det med at være i god form er relateret til din puls. Det er jo den, der indikerer, hvor stor belastning dit hjerte og dine lunger kan kapere. Den kan trænes op, og det kan gøres på alle niveauer.
Hvorfor lave pulstræning?
Laver du pulstræning, vil du kunne belaste dit hjerte og dine lunger mere, og dermed kan du præstere mere og bedre.
Er din kondition i orden, så styrker det både hjerte, lunger og muskler, så din krop er i stand til at præstere. En stærk krop med en fornuftig puls er også en sund krop.
Om du så har brug for mere energi og luft i hverdagen, eller du dyrker en sport på eliteplan, hvor du presser dig selv maksimalt, så giver det virkelig god mening at øge din kapacitet.
Presser du din krop mere, end den er gearet til, kan det få nogle kedelige konsekvenser. Derfor skal din pulstræning følge dit træningsniveau og øges stille og roligt.
Din puls skal være fleksibel
Den sunde puls skal kunne tilpasses alt efter, om du er i et højt aktivitetsniveau, eller om du hviler eller sover. Man skelner imellem disse to pulsniveauer, og din fintfølende krop skal selv kunne tilpasse pulsen.
Er du i god form, vil din hvilepuls være ret lav, til gengæld vil din maksimale puls være meget høj. Du kan måle din egen hvilepuls og aktivitetspuls og så aflæse, hvor på skalaen du selv ligger konditionsmæssigt.
Du kan også anskaffe dig et smart pulsur, der netop måler og vurderer den puls du har i forskellige situationer. På den måde kan du jo dels følge med i, hvordan din puls har det, og dels kan du lave en lille konkurrence med dig selv om, hvorvidt du kan slå din hidtidige rekord. Så kan der gå sport i det der med at have styr på sin puls.
Har du en for høj hvilepuls, er det et faresignal, som du skal reagere på med det samme og få det undersøgt.
Det er vigtigt, at din puls har denne fleksibilitet i forhold til, hvad din krop skal præstere.
Alle kan pulstræne
Om din kondition er elendig, eller den er i top, så kan du altid træne din puls yderligere. Er du sportsmenneske, så handler det om at holde konditionsniveauet ved lige. Og ønsker du at kunne præstere endnu mere, så er det nødvendigt også at tænke på at pulstræne.
Hører du til dem, der ikke motionerer, så er lige nu altid det bedste tidspunkt til at komme i gang med det på.
Start i det helt små med nogle gåture, cykelture, svømmeture, hovedrengøring eller hvad der nu bedst kan lokke dig op af sofaen og ud at bevæge dig. Fortsæt projektet, og opdag, at det kan blive både vanedannende og faktisk rart ikke at blive så forpustet og forpint, når du for eksempel skal gå op ad trapperne.
Alle kan forbedre sin puls på det niveau, man nu er på. Få iltet blodet igennem i hele kroppen, og du bliver stærkere og gladere. Det er jo ikke det værste, der kunne ske.
Skyldes din dårlige eller forringede kondition, at du er eller har været syg eller lignende, så er det kun endnu mere vigtigt, at du kommer i gang med at motionere. Du kan meget bedre stå imod sygdom, hvis du er i god form.
Alt med måde
Pas nu på, at du ikke kommer til at overtræne eller overbelaste din krop. Det skal man aldrig gøre. Du må gerne presse dig selv, men kun til den grænse, som din krop har. Den kan somme tider være svær at finde, men mærk efter, om ikke din krop selv kan sige fra.
Vær bevidst om dit eget niveau, og træn videre derfra. Alt med måde, som man siger.
Og husk også, at det er vigtigt at holde pauser. Du skal ikke køre på med maksimal belastning hver dag. Det er netop ikke sundt. Så find et træningsforløb, der passer til dig, og som tager højde for, at der også skal være dage, hvor du holder pause eller træner mere begrænset eller på en anden måde. Ellers er det bare at give den gas!